De geschiedenis van de T-shirts

De geschiedenis van de T-shirts

De geschiedenis van de T-shirts 

 

T-shirts werden oorspronkelijk gebruikt als ondershirt, zoals het dragen onder een trui, een overhemd of een poloshirt.  

Tegenwoordig draagt iedereen eigenlijk elke dag wel een t-shirt, eigenlijk wordt de t-shirt gedragen zonder dat erbij na wordt gedacht. 

Een T-shirt voelt schoon op de huid en kan een fris gevoel geven. 

Tevens draagt men een T-shirt voor bijvoorbeeld iets meer warmte in de winter als het koud is, of als extra laag tegen zweten bij warmer weer. 

Zelfs worden T-shirts tegenwoordig veel als pyjama gebruikt. 

 

T-SHIRTS 

 

T-shirts ontlenen de naam aan het model. De hoofdletter T is de basis voor het ontwerp. Tegenwoordig zijn er allerlei verschillende speciale versies zoals, met een v-hals of extra diepe hals. Maar ook t-shirts met lange mouwen oftewel de longsleeve t-shirts zijn tegenwoordig heel normaal. 

 

T-SHIRTS VAN EUROPA NAAR AMERIKA 

 

De geschiedenis van het witte T-shirt voert terug naar het begin van de 20e eeuw. Amerikaanse soldaten zagen Europeanen rondlopen in een wit katoenen shirt. De Amerikanen namen de rage over.  

Het T-shirt stamt ook uit de 19e eeuw, waarbij het eendelige ‘union suit’, een soort langwerpig ondergoed van de enkel tot de hals, doorgeknipt werd en waarvan het bovenstuk zich geleidelijk aan ontwikkelde tot het moderne T-shirt. Mijnwerkers, dokwerkers en mariniers droegen het T-shirt dat aanvankelijk eigenlijk gewoon ondergoed was ‘open en bloot’, omdat ze vaak bij hoge temperatuur werkten. 

 

T-shirt als rebels symbool. 

 

Naast de spijkerbroek mag het T-shirt het meest gedragen kledingstuk van de naoorlogse populaire cultuur genoemd worden.  

Overgewaaid uit Amerika werden ze razendsnel tot iconen van een jeugdcultuur en vanaf de jaren tachtig zo mainstream, dat zelfs je opa in T-shirt een ommetje kon maken om de hond uit te laten. Het T-shirt bleek uiteindelijk ook een geweldig middel om een boodschap uit te dragen, van ‘Heb ik toevallig wat van je aan?’ tot ‘Ik heb er geen kracht meer voor’. 

Mannen als Marlon Brando en James Dean in de jaren 50, die vooral bekend stonden als redeloze rebellen, waren steevast gekleed in spijkerbroek met T-shirt, dit sprak de jeugd in Nederlands destijds erg aan. 

Naarmate de tijd verstreek werden T-shirts steeds populair en steeds meer normaler om te dragen. Het witte T-shirt is een statussymbool geworden. In het begin was het T-shirt een teken van rebels gedrag, tegenwoordig draagt iedereen eigenlijk elke dag wel een T-shirt.

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.